288962826_357445873146993_1637716806282700371_n

Elf Gentse basiswerkingen slaan de handen in elkaar. Samen staan we sterker dan alleen. Eenheid in al onze verscheidenheid. Om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en gedeelde signalen uit te sturen. Samen zijn wij het Gents Solidariteitsfonds.

We zitten op de frontlinie van wat er zich aan de onderkant van de samenleving afspeelt. We willen de mensen informeren, als burgers engageren, duidelijke informatie verspreiden, maar ook signalen verzamelen en signaleren. En onze mensen aan het woord laten.

We delen 1 rekeningnummer van een gezamenlijk solidariteitsfonds. Wat doen we daarmee? Papieren betalen die mensen nodig hebben om omhoog te klimmen op de ladder. Voedsel kopen, en mensen die in de problemen helpen met medicijnen en kledij, met achterstallige huur en kosten: we werken preventief om dak en-thuisloosheid te bestrijden.

Het Solidariteitsfonds maakt geen onderscheid

Elke mens die leeft in een (te) kwetsbare situatie is er één te veel. Of je nu geboren bent in België of als vluchteling toegekomen bent vanuit een ander land: de organisaties van het Gents Solidariteitsfonds die noodhulp bieden maken geen onderscheid tussen mensen. 

Mensen uit Oekraïne kunnen zeker bij het GSF terecht voor noodhulp. Maar we vinden het onaanvaardbaar dat sommige hulp voor Oekraïners veel sneller en veel meer toegankelijk zou zijn dan voor anderen. Daarom pleiten we er samen met Stad Gent voor dat de noodhulp die we kunnen voorzien toegankelijk is voor iedereen. Samen met heel veel sociale partners in het Gentse middenveld en met onze Gentse lokale politici zitten we intensief samen om onze schouders te zetten onder een menswaardig beleid.

De organisaties van het Gents Solidariteitsfonds

 1. Sociaal9050/voedselbedeling Ledeberg vzw : https://www.facebook.com/Sociaal9050/
 2. Een Hart Voor Vluchtelingen vzw: https://eenhartvoorvluchtelingen.be/
 3. Hand in Hand Gent vzw: Hand-in-Hand Gent | Facebook
 4. WoonGift Gent vzw: WoongiftGent vzw | Facebook
 5. vzw De Rode Lotus: VZW Rode Lotus | Facebook
 6. vzw De Sloep: HOME | desloep
 7. LetsSaveFood Gent vzw: Home – Let’s save food (letssavefood.be)
 8. Refu Interim vzw: https://www.refuinterim.be/
 9. Enchanté vzw: https://enchantevzw.be/nl
 10. Erigent 
 11. VOEM vzw: https://www.voem.be/

Acties

Geen enkel mens op straat, Campagne 2022 - 2024

www.geenenkelmensopstraat.be

De Armste Week 2021

De Armste Week is een initiatief en stadsbrede actie van Gents Kunstenoverleg, Burgerplicht Gent, Meubelfabriek & cirQ en tal van culturele organisaties en horecazaken ten voordele van het Gents Solidariteitsfonds. Dat fonds bestaat uit twaalf organisaties die de handen in elkaar slaan om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en gedeelde signalen uit te sturen. 

We zitten op de frontlinie van wat er zich aan de onderkant van de samenleving afspeelt. We willen de mensen informeren, als burgers engageren, duidelijke informatie verspreiden, maar ook signalen verzamelen en signaleren. En onze mensen aan het woord laten. 

Met het geld dat we inzamelen betalen we de papieren die mensen nodig hebben om omhoog te klimmen op de ladder. We kopen voedsel, en mensen die in de problemen zitten, helpen we met medicijnen en kledij, met achterstallige huur en kosten: we werken preventief om dak- en thuisloosheid te bestrijden.

In 2021 zamelden we in totaal 140 000 euro in!! Een heel dikke merci!

Een hart voor vluchtelingen
Benefietconcert - 7 december 2019